Unapređenje nacionalne turističke i gastronomske ponude

Bez autora
Oct 27 2013

U Edukativnom centru u Novom Sadu u subotu je održana prezentacija rada Edukativnog centra i prezentacija projekta "Standardizacija srpske nacionalne kuhinje - projekat razvoja i unapređenja nacionalne turističke i gastronomske ponude". Naime, protekle nedelje je, u savremeno opremljenim prostorijama Edukativnog centra, održana petodnevna obuka kuvara iz 30 nacionalnih restorana širom Srbije. Tim povodom upriličena je i svečanost dodele sertifikata polaznicima koji su završili obuku posvećenu regionalnim autentičnim specijalitetima iz Srbije. Ovu prigodu je organizovala Asocijacija šefova i kuvara Srbije, a uz podršku Edukativnog centra, Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Ministarstva finansija Republike Srbije. Polaznicima i gostima obratili su se pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, rukovodilac programa obuke u Edukativnom centru Budislav Medurić, kao i predstavnici Ministarstva finansija i članovi Asocijacije kuvara.

Unapređenje nacionalne turističke i gastronomske ponudeU Edukativnom centru u Novom Sadu u subotu je održana prezentacija rada Edukativnog centra i prezentacija projekta "Standardizacija srpske nacionalne kuhinje - projekat razvoja i unapređenja nacionalne turističke i gastronomske ponude".

Naime, protekle nedelje je, u savremeno opremljenim prostorijama Edukativnog centra, održana petodnevna obuka kuvara iz 30 nacionalnih restorana širom Srbije.

Tim povodom upriličena je i svečanost dodele sertifikata polaznicima koji su završili obuku posvećenu regionalnim autentičnim specijalitetima iz Srbije.

Ovu prigodu je organizovala Asocijacija šefova i kuvara Srbije, a uz podršku Edukativnog centra, Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Ministarstva finansija Republike Srbije. Polaznicima i gostima obratili su se pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, rukovodilac programa obuke u Edukativnom centru Budislav Medurić, kao i predstavnici Ministarstva finansija i članovi Asocijacije kuvara.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin izjavio je da je upravo raznovrsna gastronomija Srbije najbolja poruka koju možemo da pošaljemo budućim posetiocima naše zemlje i pokrajine. Srpska jela, tradicionalna kuhinja iz Bačke, Banata, Srema i svih ostalih regiona Srbije, su ono u čemu svi zajedno uživamo i šta sa ponosom možemo da ponudimo. Jedan od glavnih atributa Vojvodine je upravo njena gastronomska ponuda i ona ima značajne ambicije u pogledu turizma, što pokazuje i činjenica da je ove godine broj turista koji su došli u Vojvodinu povećan za 17 posto, rekao je Vasin.

Pominjući značajnu ulogu koju je Edukativni centar odigrao u okviru ovog projekta, Miroslav Vasin je dodao da je Edukativni centar jedini centar ove vrste u Srbiji i širokogrudo je otvoro svoja vrata umetnicima u belom - kuvarima, te se nadamo da je ova aktivnost samo prva u nizu sličnih i u godinama koje dolaze.

Projekat Asocijacije kuvara Srbije podrazumeva uvođenje standarda pripreme srpskih nacionalnih jela kroz obuku šefova - kuvara, po autentičnim izvornim receptima, čime se štiti domaći nacionalni brend - srpska kuhinja, čuva se i neguje tradicija promocijom proizvoda iz pojedinih delova Srbije koji se pripremaju po vekovima starim recepturama. Krajnji cilj je unapređenje turističke i ugostiteljske ponude Srbije. Treća faza projekta je ilustrovana publikacija - priručnik koji će sadržati sve vredne nacionalne recepte obuhvaćene projektom, tačnije 8 regionalnih menija i dečji meni, uz dodatak o vinima, koktelima i izraženim kalorijskim vrednostima.

Obuke polaznicima su držali eminentni stručnjaci iz sveta gastronomije. Milovan Mića Stojanović, tvorac nekoliko tradicionalnih jela naše gastronomske ponude, penzionisani profesor kuvarstva i počasni član Asocijacije i Milijan Stojanić, predsednik Asocijacije, svečano su uručili sertifikate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik